Wat is prijsbepaling van captive-producten?

Als u erover denkt om uw prijsstrategie te wijzigen, is captive product pricing een strategie die u zou moeten overwegen.

Het concept van productprijzen voor eigen gebruik is eenvoudig. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een Xbox bezit zonder games. Tenzij je het gewoon leuk vindt om consoles te verzamelen, heeft het geen zin om de console zonder games te bezitten. Bedrijven, zoals Microsoft, weten dat je zowel de console als games nodig hebt om het product te laten werken. Dus om de verkoop te verhogen, verkopen ze het kernproduct (in dit geval de Xbox) apart van de accessoires (dwz de games).

Nu downloaden: gratis verkoopprijsstrategiecalculator
Deze strategie kan ook relevant zijn voor SaaS-bedrijven. Met dit prijsmodel ben je er bijna zeker van dat dezelfde klanten extra aankopen doen. In dit bericht leert u de voordelen van interne productprijzen en hoe u dit voor uw bedrijf kunt laten werken.

Wat is prijsbepaling van producten voor eigen gebruik?
Captive product pricing is een strategie die bedrijven gebruiken om een kernproduct en aanvullende accessoires te verkopen. Het interne product zijn de aanvullende accessoires, of het nu een fysiek product is dat nodig is om het kernproduct te laten functioneren of een add-on.

Doorgaans wordt het kernproduct slechts één keer door de klant gekocht, maar de accessoires worden naar behoefte gekocht – soms keer op keer. Bedrijven prijzen kernproducten doorgaans met verlies en proberen het verschil goed te maken door de producten en accessoires voor eigen gebruik tegen een hoger tarief te prijzen.

Toegevoegde waarde kan komen doordat u het enige bedrijf bent dat het extra vereiste accessoire verkoopt, aangezien u gegarandeerd meer klanten krijgt van klanten die uw kernproduct kopen.

Een voorbeeld van captive productieve prijsstelling is een printer en de benodigde inkt. Er is echt geen reden om de printer te kopen, alleen maar om de printer te kopen. Het accessoire, of het captive product, is de inkt die nodig is om het kernproduct te gebruiken en er betekenis aan te geven. In dit voorbeeld koopt een consument de printer en koopt meteen inkt (het accessoire) omdat hij weet dat hij zonder deze niet zal werken.

Captive productprijzen kunnen de verkoop stimuleren en de winstmarges vergroten. Het hebben van accessoires die nodig zijn voor kernproductfuncties is een trefzekere manier om klantloyaliteit te stimuleren, vooral als ze het gevoel hebben dat de kosten het waard zijn.

Overwegingen bij de prijsstelling van captive-producten
Er zijn een paar overwegingen waarmee u rekening moet houden als u ervoor kiest om een prijsstrategie voor producten voor eigen gebruik te gebruiken.

prijsoverwegingen voor gevangen producten. Heeft u een natuurlijk, complementair product en accessoire? Heb je je producten apart geprijsd? Heb je rekening gehouden met de reactie van de klant?

Beslissen om dit model te gebruiken moet voortkomen uit het hebben van een natuurlijk, complementair product en accessoire. U moet hier niet voor kiezen als de producten niet noodzakelijkerwijs gerelateerd zijn, omdat dit kan worden gezien als geldklopperij voor uw klanten – om nog maar te zwijgen van het feit dat het onethisch is.

Je moet je producten ook apart prijzen. Veel bedrijven hebben kernproducten te laag geprijsd en captive-producten te duur om een verlies te compenseren. Hoewel dit moet worden overwogen, moeten ze afzonderlijk worden geprijsd op basis van hun waarde.

Ten slotte zijn klanten de belangrijkste factor in dit scenario. Je moet altijd prijzen en verkopen met je klanten in gedachten. Uw producten moeten nog steeds waarde bieden voor uw klanten, maar uw producten mogen ook niet buitensporig geprijsd zijn. Zoals gezegd, wil je niet worden gemarkeerd voor onethische praktijken.

Voorbeelden van captive productprijzen
Captive product pricing is een populaire prijsstrategie. In tegenstelling tot optimale productprijzen waarbij het accessoire een optionele aankoop is, vereist de prijsstrategie voor producten voor eigen gebruik het accessoire om het kernproduct te laten functioneren.

Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van producten en services die gebruikmaken van het prijsmodel voor interne producten dat u mogelijk eerder bent tegengekomen.

Videogameconsoles
Videogameconsoles zijn typische voorbeelden van prijsstelling voor producten in gevangenschap. Het kernproduct is de gameconsole, zoals een Xbox, die misschien leuk is om te hebben, maar waardeloos zonder de accessoires. De captive-producten zijn dus controllers, games en eventuele aanvullende accessoires die het hebben van een Xbox de moeite waard maken.

Makers van videogameconsoles profiteren ook van een bijkomend voordeel van interne productprijzen: de enige zijn die accessoires produceert die met het product werken.

Xbox-games werken bijvoorbeeld alleen voor Microsoft-gamingproducten. Ze zijn niet uitwisselbaar met games van Nintendo of Sony. Deze bedrijven hebben er dus baat bij dat consumenten meerdere consoles kopen om hun favoriete games te spelen die niet compatibel zijn met hun favoriete apparaat.

Auto’s
Voor autofabrikanten, is de poging om de markt in het nauw te drijven met interne productprijzen ingewikkelder dan in andere sectoren, maar ze zijn nog steeds een goed voorbeeld. Het kernproduct is de gekochte auto en het interne product zijn alle vervangende onderdelen of aanvullende accessoires (zoals GPS-tools) die nodig zijn om de auto draaiende te houden of de gebruikerservaring te verbeteren.

Het is moeilijker om de markt met auto’s in het nauw te drijven, omdat consumenten vaak onderdelen van externe dealers kunnen kopen. Veel bedrijven ontmoedigen klanten echter om dit te doen door gratis diensten aan te bieden als onderdelen door hun technici worden gekocht en geïnstalleerd.

Mobiele telefoon

Hoewel u een apparaat met mobiele mogelijkheden kunt kopen en het zonder die functie kunt gebruiken, hoeft u om die reden niet meer geld aan een product uit te geven. Een mobiele telefoon is het kernproduct, terwijl een draadloos abonnement een vast product is. Een mobiele telefoon is in principe nutteloos zonder een draadloos abonnement.

In dit geval kunnen captive-producten ook aanvullende accessoires zijn die bij een fabrikant of aanbieder zijn gekocht. Apple is bijvoorbeeld onlangs gestopt met het toevoegen van muuradapters aan hun mobiele telefoons, dus gebruikers die nog geen oplaadblok hebben, moeten extra aankopen bij hen doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *