Ik mag vrij kiezen, ik zit niet vast aan één uitvaartcentrum of bedrijf.
 

De mogelijkheden van een uitvaart

De mogelijkheden van een uitvaart worden eigenlijk alleen maar beperkt door de kosten. In principe is namelijk alles mogelijk. De enige verplichte keuze die vanuit de wet moet worden gemaakt, is die tussen begraven en cremeren. Voor de rest is de invulling vrij.

De Wet op de lijkbezorging noemt een aantal regels waaraan men zich moet houden bij begraven of cremeren. Dan gaat het bijvoorbeeld om het termijn waarbinnen een overledene begraven of gecremeerd moet worden. Deze wet stelt echter geen regels voor de invulling van de uitvaart. Zo is het bijvoorbeeld ook niet verplicht om een begrafenisondernemer of ceremoniemeester aanwezig te laten zijn bij de begrafenis of crematie. Vaak kiezen mensen hier echter wel voor.

Er zijn zo heel veel mogelijkheden voor een uitvaart. Het vervoer is bijvoorbeeld al een eerste. Er bestaat een traditionele lijkwagen, maar tegenwoordig kan een lichaam bijvoorbeeld ook met een koets of een knalroze limousine worden vervoerd. Tijdens de afscheidsceremonie kunnen zelf meegebrachte foto’s worden getoond en liedjes worden afgespeeld. En waarom niet in plaats van een rouwboeket gaan voor een bos gele tulpen? Als het lievelingseten van de overledene nasi was, waarom dan allemaal aan de cake met koffie?

Zo zijn er vele aspecten van de uitvaart waarin een keuzevrijheid bestaat. U kunt de keuzes zelf maken, maar u kunt ook uw nabestaanden laten beslissen. Heeft u zelf al wensen? Dan kunt u deze altijd opnemen in het uitvaartwensenformulier.