Ik mag vrij kiezen, ik zit niet vast aan één uitvaartcentrum of bedrijf.
 

Een uitvaart: wat is het?

Het woord ‘uitvaart’ wordt vaak gebruikt wanneer we het hebben over een overledene. Maar wat is een uitvaart eigenlijk? Kort gezegd is een uitvaart de verzorging van het afscheid van een overledene in de breedste zin van het woord. Een uitvaart is dan ook niet alleen maar de begrafenis of de crematie. Het is ook alles eromheen; van de muziek tijdens de ceremonie tot het samenkomen van bekenden. Een uitvaart kan daarom, ondanks het verlies, ook een mooie ervaring zijn. Er wordt teruggekeken op het leven van de overledene, en mensen ontmoeten elkaar om dit samen te doen.

In Nederland moet een uitvaart minimaal 36 uur en maximaal 6 werkdagen na het overlijden plaatsvinden. Soms geldt hier een uitzondering op, bijvoorbeeld omdat er nog familie uit het buitenland moet komen.

Eigenlijk is de begrafenis of de crematie de afsluiting van een uitvaart. Het lichaam van de overledene wordt dan meegenomen voor de crematie of wordt begraven. Vaak een moeilijk moment, maar het biedt voor sommigen ook de mogelijkheid om los te kunnen laten. Daarnaast, hoe cliché het misschien ook klinkt, betekent de afwezigheid van een lichaam niet dat iemand meteen vergeten is. De gedachten en herinneringen aan de overledene gaan daarmee niet verloren. Een uitvaart is er ook om die herinneringen samen te herbeleven.