Ik mag vrij kiezen, ik zit niet vast aan één uitvaartcentrum of bedrijf.
 

Begraven of cremeren?

Tussen begraven en cremeren zit een groot verschil; en dat niet alleen op het gebied van kosten. Sommige mensen zien meer voordelen in een begrafenis, terwijl de meeste mensen in Nederland toch kiezen voor een crematie. Onderstaand vindt u meer informatie over beide mogelijkheden.

Begraven

Veel mensen kiezen voor een begrafenis zodat de nabestaanden een plek hebben om te kunnen herdenken. Bij begraven wordt het lichaam van de overledene namelijk onder de grond geplaatst. Dit gebeurt veelal in een kist, maar kan bijvoorbeeld ook in een lijkwade of rieten mand. Met begraven zijn er nog vele mogelijkheden om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de grafsteen, de keuze voor het graf (algemeen of particulier) en de begraafplaats.  

Crematie

Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene verbrand. Veel mensen maken de keuze voor een crematie omdat er veel mogelijkheden bestaan voor de as die overblijft. Dit kan bijvoorbeeld mee naar huis worden genomen in een urn, uitgestrooid worden op een bijzondere locatie, gebruikt worden in een tatoeage of verwerkt worden in een sieraad. Zo blijft er ook na een crematie iets tastbaars over. Ook is een crematie vaak een stuk goedkoper dan begraven. Daarnaast hoeft er bij een crematie geen graf te worden bijgehouden, wat sommige mensen als prettig ervaren.

Verschil in kosten tussen een begrafenis en crematie

Over het algemeen is een crematie een stuk goedkoper dan een begrafenis. Dit komt omdat er bij een begrafenis ook betaald moet worden voor het graf, de grafsteen en het onderhoud aan het graf.